Statcounter

lauantai 9. tammikuuta 2010

Juristin terveiset tuomiokapitulille

Arvoisa piispa Mikko Heikka ja Espoon tuomiokapituli

Olen virolaissuomalainen runoilija ja Tarton yliopistosta valmistunut juristi ja kirjoitan Teille kirkkoherra Juha Molarin puolesta jonka erottamista Te tulette harkitsemaan 12. 01. 2010.

Suomi on äitini suvun kotimaa ja minä olen ylpeä siitä että olen puoliksi suomalainen. Olen aina ollut ylpeä siitä että Suomessa ihmisiä ei kiusata mielipiteitensä takia kuten se on monta kertaa tapahtunut Virossa. Mutta Viro kantaa vielä harteillaan neuvostoaikojen kahleita ja sen voi antaa anteeksi. Kyllä Viro kasvaa ja muuttuu vielä vapaaksi yhteiskunnaksi.

Mutta Suomi on ollut vapaa yhteiskunta jo pitkästä aikaa. Suomen pitäisi siis tuntea hyvin vapaan yhteiskunnan perusoikeudet joista yksi tärkein on ihmisen oikeus ilmaista rauhallisesti mielipiteensä.

Kirkkoherra Juha Molari ei ole tehnyt mitään, jotta hänen erottamista työstään voisi edes harkita. Hän on vain kertonut rauhallisesti ja asiallisesti mielipiteensä yhteiskunnallisista asioista, joista hän on kiinnostunut ja jotka ovat hänelle tärkietä. Siinä ei ole mitään kiellettyä - myös kirkkoherroilla on oikeus ilmaista vapaasti mielipiteensä.

Juha Molari on myös puolustanut ihmisten oikeuksia kuten Anton Salosen tapauksessa. Hän uskaltautui asettua tavallisen ihmisen puolelle - siitä häntä tulisi kiittää, eikä moittia. Uskon että kirkko ei ole unohtanut perusarvojaan ja Jeesuksen opetusta, joka oli aina tavallisten ihmisten puolella, vaikka se ei aina miellyttänytkin valtiota ja hallitsijoita.

Haluaisin huomauttaa Teille myös sen, että Molarin tapausta tutkinut asiamies Jorma Back ei voi olla Molarin asiassa objektiivinen (ja sitä myös oikeudentieteellisestä kannasta), koska hän on toiminut aktiivisesti Valamo-seurassa ja on henkilökohtaisesti kiinnostunut Karjalan palauttamisesta.

Pyydän Teitä ja Espoon tuomiokapitulia jättämään Juha Molari ammattiin, sillä Suomen kirkko voi olla hänenkaltaisista ihmisistä ylpeä. Pienten maiden kuten Suomi ja Viro pitää arvostaa jokaista ihmistä joka uskaltaa taistella ihmisoikeuksien ja tavallisten ihmisten puolesta, sillä sellaisia ihmisiä ei ole paljon.

Suomeen ja vapaan yhteiskuntaan uskoen,
Irja Tähismaa
virolaissuomalainen runoilija ja juristi Virosta

4 kommenttia:

 1. Eikö sulle Molari ole tullut mieleen, että Suomessa asuvilla venäläisillä on asiat paremmin kuin Venäjällä asuvilla venäläisillä? Täällä Suomessa on sananvapaus, sosiaaliturva, kunnon terveydenhoito ym. sellaista, mitä Venäjältä puuttuu. Eikö sun kannattaisi taistella niiden puolesta, joilla on asiat huonommin, siis venäjänvenäläisten puolesta?
  Viitsitkö kääntää tämän venäjäksi niin venäjänvenäläiset ystäväsi voivat lukea sen myös?

  VastaaPoista
 2. Venäläiset kokisivat parodiaksi kääntää tämä venäjäksi ja väittää, että Suomessa venäläisten asian puolesta on parempi sananvapaus kuin Venäjällä, sillä olisi aika vaikea ymmärtää, miksi sitten venäläisten asian puolesta sanansa ilmaisevaa pappia halutaan erottaa ynnä lukuisia muitakin tässä nimeltä mainitsemattomia henkilöitä samankaltaisista syistä.

  VastaaPoista
 3. Onko Molarilta päässyt kristinuskon mysteeri katoamaan kun on tilalle otettu perislaavilainen valheen ja vainon mysteeri. Pahuus viehättää ja se on nyt vienyt tämän papin mennessään.

  Varmaan Molari myös kannattaa vanhaa stallareiden miekkaribanderollia: "neuvosto-ohjus on rauhanohjus" ja "neuvostoarmeija on rauhanarmeija".

  VastaaPoista
 4. Neuvosto-ohjuksista en pidä, mutta olen hiukan skeptinen pyrkimyksiin poistaa Venäjän ydinaseet yhteisellä kansainvälisellä sopimuksella. Mielestäni Aleksei II toimi aivan oikein, kun siunasi venäläisen ydinsota-aluksen Admiral Nakhimovin ("Адмирал Нахимов"). Ehkä on vaikea käsittää, mutta sodan kynnys paikallisten levottomuuksien ja muiden nimissä voisi tulla suurvaltojenkin toimesta tarpeettoman pieneksi energiajättiläistä Venäjää vastaan, jos ydinsodan uhka väistyisi täydellisesti.

  VastaaPoista