Statcounter

torstai 16. syyskuuta 2010

Juutalaista runoutta holokaustista

Joskus 90-luvulla sain onnettoman vaikean tehtävän tohtoriopintojani varten: piti kääntää hepreasta profeetta Jeremian kirjaa ja lukeaa teosta koskeva tenttikirja. Silloin uudemman kerran törmäsin muutamiin koskettaviin juutalaisiin runoihin holokausista. Niin alkoi satunnainen harrastukseni. Olen koonnut ja kääntänyt eri kielistä runoja holokausista.

Jossakin paikassa joskus voisi olla kiinnostavaa lukea tyylikkäästi näitä runoja. Historiallinen muistimme voisi tarkentua. Historian väärentäjät näyttävät järjestään unohtavan Baltian alueella holokaustin, joka toteutettiin tuolla alueella. Suomi oli natsi-Saksan liittolainen: ei ainoastaan 8 juutalaista, vaan sadat ihmiset joutuivat Suomesta Saksan hallinnoimille keskitysleireille, joista useat olivat Virossa.

Holokaustista kertovat runot eivät ole sionismia, vaan syvällinen eksistentiaalinen kosketus ihmisen tuskaan. Tämä tuska paljastaa ihmisyyttä vihaavan fasismin, diskriminaation ja apartheidin vaarallisuuden: ihminen on ollut niin julma toista vastaan - ja on edelleen. Runojen jälkeen tulee kiitollisuus siitä, että onneksi natsi-Saksa kukistettiin. Voimme elää nyt erilaisessa ja paremmassa Euroopassa siihen verrattuna, jos natsismi olisi saanut määrätä Euroopan eetoksen.

Joskus voisi olla sopivassa paikassa kiinnostavaa lukea joitakin runoista, jos siinä ohessa olisi sopivaa musiikkia ja valveutunut kuulijakunta. Runot eivät yksistään sovi kovin hyvin kirkkoon, koska niissä ei ole suoraan kristillistä sisältöä, vaan pikemmin historiallinen, poliittinen, yhteiskunnallinen ja humanistinen sisältö.

- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)