Statcounter

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Ihan syntiset, huonot ja alhaiset tulevat Pohjaan seurojensa pitoon

Körtit-sana tulee hiukan halventavasta ilmauksesta, jolla viitattiin heränneiden mustaan takkiin ja sen takinliepeisiin (ett skört). Körttiläiseen alatien kristillisyyteen sopii, että heränneet ovat ottaneet itselleen jopa halventavan nimityksen, pitäen sanaa ihan kauniina. Körtit tietävät kaunistelematta ja selittelemättä, että ihminen on kelvoton ja raadollinen. Siksi sanomaa Kristuksesta veisataan ja julistetaan tomun tasalta välttäen turhamaista itsensä ylistämistä. Alatien kristillisyydessä opittiin vuosikymmenien ja satojen aikana sekin, että itsensä ylistäjä saattaa olla mitä pahin nöyryyden kerjääjä, koska tuo kristitty tietää nöyryyden olevan paras ominaisuus. Niin körtit ovat hyvin oppineet veikeiksi ja hauskoiksi nauraen yhtä hyvin omalle nöyryydelleen kuin ansiollisuudelleenkin. Ihminenhän pelastuu yksin armosta.

Kristinuskon paradokseja – vastakohtia – on, että kristitty on samalla kertaa syntinen ja vanhurskas, kelvoton ja kelvollinen, saastainen ja pyhä. Hän on myös samalla kertaa heikko ja voimakas. Nämä eivät ole pelkkiä sanontoja, vaan jokapäiväistä kipeää totta jokaisen kristityn elämässä". (Erkki Leminen, Sana 13.10.1981).

Tämä virsi 382 “Sinuhun turvaan, Jumala” oli herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen (k. 1852) mielivirsi. Joonas Kokkosen oopperan Viimeiset kiusaukset huomattavin melodinen aihe tulee myös tästä virrestä. Virren kirjoitti kuitenkin jo 1600-luvulla ruotsalainen runoilijapiispa Haqvin Spegel, joka ennen piispan virkaansa toimi Gotlantissa ja kirjoitti virsiä. Virressä kerrotaan komeasti Jumalan varjeluksesta ja suojeluksesta, mutta kuitenkin komeiden lupausten välissä muistetaan kavalan sielunvihollisen tahtoneen peittää Jumalan kasvot, heittää ahdistettu ja kiusattu epätoivoon. Juuri tällainen alatien kiusattu kristitty saa Herran siunauksen. Herra uudistaa toivon ja voiman.

Aleksis Kiven päivänä sunnuntaina 10. lokakuuta 2010 kello 12 on Pohjan Pyhän Marian kirkossa ”körttipyhä”, heränneiden kirkkopyhän messu, kirkkokahvit ja körttiseurat. Rovasti Veli-Matti Hynninen toimittaa jumalanpalveluksen. Raaseporin alueen heränneet kokoontuvat seurojen pitoon ja seurakunta kokonaisuudessaan on tervetullut paikalle.- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)