Statcounter

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Doku Umarov- tappoviestin lähettäjä julkisuuteen

23. syyskuuta 2010 sain järkyttävän venäjänkielisen sähköpostiviestin, jonka lähettäjäksi ilmoittautui ”Timur Hashiev”, mutta viestin alkuperäksi ”Doku Umarov”.

Viestin mukaan pääni leikataan niin kuin perheenikin, jos en lopeta kamppailua Kavkaz Centeriä vastaan.


Toimitin poliisille rikosilmoituksen, jonka mukana oli sähköpostin kaikki tiedot tarkempaa selvittämistä varten. Lähettäjän IP-osoite oli 80.239.243.10.


Keskustelin sähköpostista Helsingissä Suojelupoliisissa, jonka IT-taito jäi leikisti tai oikeasti Who is domain –palvelun tietoihin. Heidän mukaansa viesti olisi lähtenyt Norjasta!

Se tulos saadaan, jos katsotaan tiettyjä Who is domain –palveluja. Jotkut toiset Who is domain –palvelut viittaavat Puolaan. Kumpikin vastaus on lopullisesti väärä! Onko niin, että Suojelupoliisi on osaamaton?

Onko niin, että Suojelupoliisi halusi huijata hengenmiestä, jotta sähköpostiviestin yhteys Kaukasiaan katoaisi?

Olen tyytynyt tuohon "keskusteluun", sillä kaikkia kortteja ei pidä näyttää ensimmäisen lyönnin jälkeen.

Nyt joudun kuitenkin papin hengellisen tuntuman varassa suunnistamaan viestin lähettäjän luo, koska itselläni ei ole IT-osaamista eikä poliisi edes auta minua.

 Luottamukseni poliittista valtarakennettamme palvelevaan suomalaiseen poliisiin on kadonnut.

Sain poliisilta vastaukseksi, että Doku Umarov on presidentti (toki separatistihallinnon presidentti). Ylipäätänsä poliisi ei uskonut, että tämä henkilö voisi olla mitenkään vastuullinen. Ja asian selvittäminen veisi yli päivän poliisin tehokasta työaikaa.

Tämän ohessa on käynyt ilmi, että poliisi on käyttänyt useita kymmeniä tunteja pienen kyläpapin blogin lukemiseen.

Kun aikaa ei ole tutkia terrorismiin liittyviä kuvioita paremman yleiskuvan saamiseksi Kaukasian terroristeista ja heidän moni-ilmeisestä suhdeverkostostaan, niin teen itse nyt muutaman epävarman reunahuomautuksen mainitun hurjan viestin lähtökohdista ja lähettäjästä.

Poliisi ilmoitti myös, ettei Kavkaz Centeriä pidetä terrorismia tukevana sivustona (sen sijaan YK:n turvallisuusneuvoston Al-Qaida pakotteet pitävät).

IP-osoite kertoo jotain tärkeää lähettäjän elämänympäristöstä

Who is domain –palvelu viittaa toki tuloksena Puolaan tai Norjaan, mutta se palvelu kertoo ainoastaan sen, että opera-mini on norjalaisen yhtiön tuote, jonka mainittua toimintaa ohjataan Puolasta. Tieto ei siis kerro sähköpostin lähettäjän paikkaa.

IP-tieto ei samaista kaikkia ihmisiä, joihin liittyy jossakin tilanteessa mainittu IP-osoite.

Mobiililaajakaistaa varten syntyy uusi IP-osoite varsin yksinkertaisesti: katkaisemalla yhteys ja avaamalla se välittömästi uudestaan. Niin siis periaatteessa, mutta ei aina. Sama koskee usein laajakaistaliittymiäkin, mutta Soneran laajakaistaliittymän IP-osoite ei vaihdu modeemin sammuttamisella.

Täten tiedostan, että Nokian älypuhelin on voinut pyytää uuden dynaamisen IP-osoitteen verkkoon, jos ja kun yhteys on katkaistu täydellisesti.

 IP-osoitteen 80.239.243.10 esiintymistä analysoimalla eri keskustelufoorumeilla voi paljastua parhaassa tapauksessa aito roisto, joka lähetti uhkausviestin, mutta joka tapauksessa se elinalue ja ympäristö, jonka alueella mainittua IP-osoitetta on käytetty.

 On muistettava, että arviointiin syntyy lisää varmuutta IP-osoitteen lisäksi selain- ja puhelinmerkistä.

80.239.243.10 kiihkoilee Dagestanista ja Kaukasiasta

Venäjänkielisellä Nokia-älypuhelimiin liittyvällä keskustelufoorumilla Dream-mobile.info eräs itseään ”ylpeäksi” tai ”kunniakkaaksi” (Гордый) kutsuva henkilö kiihkoilee Dagestanin ja Kaukasian voiton puolesta.

Hän kutsuu venäläisiä "runkkareiksi" ja lupaa "lähettää pojan alueelle, jotta tämä viiltelee nuo ihmiset".

Tämä ”ylpeä” lähetti mainitun viestinsä Dagestanin hyväksi vain 20 päivää aiemmin mainitulle keskustelukanavalle kunnes ”Timur Hasiev” (80.239.243.10) lähetti Doku Umarovin allekirjoituksella viestin minulle (alla kuvassa on alunperin venäläisen tekstin vapaa suomennos, tekijä JM).

Viestissä kunniaansa korostava kiivailija antaa puhelinnumeron 89280568024, joka on Dagestanin tasavaltaan kuuluva puhelinnumero.

Alan Gudiev -nimimerkkillä tämän saman IP-osoitteen käyttäjä keskustelee yhä edelleen ”väkevästi” elokuun 14. päivä 2010 Pohjois-Ossetian tietoportaalissa. Asia on Pohjois-Ossetian korkeimman oikeuden antama 19 vuoden mittainen rangaistussiirtolatuomio 32-vuotta vanhalle Inal Ostaevalle (Инал Остаев), koska hän toimi vuonna 2008 jengissä, joka teki useita murhia. Jengi teki useita hyökkäyksiä siviileitä ja lainvalvontaviranomaisia vastaan. Hän osallistui myös Vladikavkazin pormestarin Vitali Karaevin ja ex-pormestarin Kazbek Pagievin tappoihin. Lisäksi hän oli osallistunut neljään murhaan helmikuussa 2008.

Tuomioistuin kokoontui suljettujen ovien sisällä, koska monet jengin jäsenistä ei ollut vielä pidätetty. Todistajia tuli myös suojella. Tuomittu oli osallistunut laittomiin aseellisiin ryhmiin ja sitoutunut niiden iskuihin, murhiin, lainvalvontaviranomaisten pahoinpitelyihin, toisen omaisuuden tahalliseen vahingoittamiseen ja laittomaan asekauppaan.

Elokuussa 2010 nimimerkki ”Bulat Valiullin” osallistuu Tatarstanin Kazanissa olevan sivuston keskusteluun. Kazan on Tatarstanin tasavallan pääkaupunki. Tuon viestin yhteydessä IP-osoitteen käyttäjä ilmoittaa syntymäpäiväkseen 15.9.1979. Vain vähän ajan kuluttua samasta IP-osoitteesta kuunnellaan Astrahanin alueen radiota ja eräälle keskustelufoorumilla mies kirjoittautuu 15.10.2010 – kolme viikkoa kirkkoherralle lähetetyn sähköpostin jälkeen - nimimerkillä ”Demograph”.

Sain 14. joulukuuta 2010 uuden viestin ”Doku Umarovin” nimissä, mutta Kavkaz Center korjasi väärää tietoani ja täsmensi jo muutama tunti myöhemmin 15. joulukuuta 2010, että sähköpostiviesti oli lähtenyt tältä edellä mainitulta Astrahanin alueelta.

Henkilö käyttää Nokian älypuhelimessa Opera-selainta ja on saanut IP-osoitteeksi välityspalvelimen 80.239.243.10, mutta viestin alkuperä onkin Krasnodarin aluella.

Samainen 95.153.177.80 lähettää tässä terveisiä Dagestanin Mahazkalasta (Махачкала́) sekä tässä kertoo nimensä ja kodikseen Rostovin. Krasnodarin aluepiiri (Краснодарский край) on hallintoalue Etelä-Venäjällä Kaukasiassa Itä-Euroopassa.

Doku Umarov on ylistänyt erityisesti mainittua aluetta ja sanonut liittävänsä sen Emiirikuntaansa. Tämän vuoksi kysyin 6. marraskuuta 2010 leikkimielisesti, asuuko Doku Umarov Krasnodarin alueella. Havaitsin, että sieltä tulee kovin moni lukija blogiini Opera-selaimen avulla.

Umarov itse lausuu, että Krasnodarin alueella (ei siis puhu kaupungista) asuvat maamme mukavimmat veljet ja parhaat muslimit koko maailmassa (это земля наших самых хороших братьев и самых лучших мусульман, которые есть в этом мире).

Krasnodarin alue rajoittuu myös hyvin levottomiin alueisiin: pohjoisessa Rostovin alueeseen, idässä Stavropolin aluepiiriin, kaakossa Karatšai-Tšerkessiaan, etelässä Georgiasta itsenäistyneeseen Abhasiaan,

Keväällä 2010 on samasta IP-osoitteesta surffailtu tšetšeenilapsia esittelevällä valokuvasivustolla Chechentop.ru.

Pelkkä IP-osoite ei kuitenkaan vie ainoaan oikeaan tulokseen, sillä mainitusta IP-osoitteesta ladataan innokkaasti nykymusiikkia ja käydään jopa keskustelua Dylanista ja Colesta. Eihän Dylanissa ole mitään jihadia! Myös tällöin latauksen yhteydessä jätetty sähköpostiosoite on venäläinen yandex-osoite. Suuria ongelmia muodostuu, jos pitäisi yhdistää toisaalla muslimiuskoa ja jihadismia kiihkoileva mies siihen pervoon mieheen, joka on paparazzi-info -tyttösivun aktivisti – ei toki monta päivää ennen ja jälkeen hurjan sähköpostiviestin!


Aivan äskettäin on IP-osoitteessa elämä kovasti vakiintunut

15. tammikuuta 2011 Nokian puhelimessa Opera-selain ja IP 80.239.243.10 olivat asialla yhteydenotossa moskovalaiseen rakennuskoneyritykseen.

Nimimerkki ”valerik” seikkaili treffipalstalla 23. marraskuuta 2010 mainitusta osoitteesta ja samanaikaisesti ”Vova” kertoo kuitenkin olevansa Barnaul-Permin alueelta toisella kanavalla.

Sekä keskustelujen teemat muuttuivat - enää ei ole esillä Kaukasia - että kirjoittajan maantieteellinen sijainti muuttui.

Lisäksi tiedetään eräs "Sasha" (Aleksandr), jonka tyttöystävä on kissaihminen, kotoisin Pietarin lähettyviltä. Molemmat ovat toistensa ystäviä Facebookissa – ja heihin molempiin liittyy juuri tämä sama IP-osoite aivan vuoden 2010 lopussa ja vuoden 2011 alussa. Minulla on molempien sähköpostiosoite ja puhelinnumero. En usko heidän liittyvän saamaani sähköpostiviestiin, sillä IP-osoite muuttuu.

 Pikemmin on uskottavaa, että nimimerkki ”Timur Hashiev” fanittaa Doku Umarovia, kuten muissakin viitteissä on nähty aiemmin kesän 2010 lopussa ja syksyn 2011 alussa: juuri sellaisilla miehillä moraali on alhainen ja moninaiset seksisivut kiinnostavat.

Sitä vastoin on vaikea sanoa, mihin joukkoon tämä kuuluu: 6. marraskuuta 2010 tuosta mainitusta IP-osoitteesta joku ”Boris” tutki työmahdollisuuksia pankkitöissä netti-ilmoituksen perusteella. Hän kuitenkin murehti työnsaantimahdollisuuksista Moskovassa kansalaisuusongelmien tähden, koska hänellä on kiinteä suhde Moldovaan.

Yhteenveto


IP-osoitteen esiintyminen eri yhteyksissä paljastaa, että sähköpostin todennäköinen lähettäjä on tullut pikemmin Venäjän alueelta kuin Puolasta tai Norjasta.

Lähettäjä voi olla hyvinkin joku edellä mainituista pornosivuja ja kaulan katkaisua ihannoivista nettikirjoittajista.

Tuskin kuitenkaan kaikkia IP-esiintymisiä voi liittää yhteen ja samaan henkilöön, sillä mies olisi kovin matkustavainen, tyttöystäväkin on mukana muutaman viestin lähettäjänä. Heitä ei voi sekoittaa itse uhkausviestin lähettäjään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti