Statcounter

keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

5. paastonajan sunnuntai (Judica) – Kärsimyksen sunnuntai - saarna

Syvä paastonaika alkaa kärsimyksen sunnuntaina (29.3.2020), joka on saanut latinalaisen nimensä ”judica” Psalmin 43 alusta. Siinä nimetön rukoilija pyytää väärämielisten maailmassa Jumalan apua: ”Auta minut oikeuteeni, Jumala”. Hän pyytää vapautusta kavaloista ja vääristä ihmisistä (Psalmi 43:1). Lopussa rukoilija rohkaisee omaa sieluaan, ettei tarvitsisi murehtia ja olla niin levoton, vaan voi odottaa Jumalaa: ”Vielä minä saan kiittää Häntä, minun kasvojeni apua, minun Jumalaani” (Psalmi 43:5).

Kärsimyksen sunnuntain evankeliumissa Luuk. 13:31-35 Jeesus ei vahvista luottamusta vallanpitäjään, vaan pikemmin vahvistaa epäluuloa: Hän kutsuu Herodes Antipasta ketuksi.

Tuolla terarkki Herodeksella oli keskeinen rooli Johannes Kastajan ja Jeesuksen teloituksiin. Herodes oli ollut toki myös vastuussa Jeesuksen kotiseudun suurista työllistävistä rakennushankkeista.

Jeesus lähetti viestin tuolle ”ketulle”, miehelle jolla ei ollut todellista valtaa, vaan Herodes käytti vilppiä ja petosta tavoitteidensa saavuttamiseen. Lopulta keisari karkotti Herodeksen, minkä jälkeen Herodes ja hänen vaimonsa Herodias katosivat historiasta. Luukkaan evankeliumi ilmaisee Jeesuksen käyttäneen feminiinistä sanaa ἀλώπηξ (alopex) ”narttukettu”.

Sanaa ”kettu” on käytetty petollisista ihmisistä jo paljon evankeliumeja ennen kreikkalaisesta runoilijasta Alkaios 500 vuotta eKr ja keskiplatonistisesta filosofista Plutarkhos 100 eKr alkaen. Jeesus vastaa, että Herodes oli ”narttukettu”. Jeesus tietää, että hänen täytyy kuolla ja hänen täytyy kuolla pian. Mutta tämä kuolema ei ole Antipaksen käsissä. Saastainen narttukettu ei tuhoa Jeesuksen tehtävää. Näin Jeesus kehottaa fariseuksia välittämään viestinsä narttuketulle.

Jeesus ei todellakaan kehu Herodesta taitavuudesta, vaan loukkaa. Kettu oli saastainen eläin Israelin pyhyyden koodistossa. Herodes oli yrittänyt esiintyä hurskaana juutalaisten johtajana. Jeesus ei säästellyt terävyydessä, kun lausui arvionsa vilpillisestä ja petollisesta johtajasta. Herodeksen ongelmat eivät rajoittuneet edes naisongelmiin, jonka tähden hän oli saanut Johannes Kastajalta moitteita ylellisen elämänsä ohessa. 

Jeesuksella olisi ollut kaikki syy pelätä epämiellyttävää ja häikäilemätöntä nukkejohtajaa. Fariseukset varoittivat Jeesusta, mutta fariseukset eivät olleet Jeesuksen ystäviä.

Todennäköisesti Herodes Antipasta ärsytti se, että Jeesus oli aktiivinen hänen alueellaan. Jeesus houkutteli väkijoukkoja.

Kärsimyksen sunnuntain evankeliumi päättyy Jeesuksen lupaukseen, että ”teidän temppelinne on jäävä asujaansa vaille”, niin kuin nykyinen kirkkoraamatun suomennos lausuu; ”teidän huoneenne on jäävä hyljätyksi” lausutaan edellisen kirkkoraamatun suomennoksessa (Luuk. 13:35). Kreikkalainen alkuteksti käyttää ”huone”-sanaa tarkoittavaa ilmaisua.

Uskonpuhdistaja Martti Luther saarnasi toisena joulupäivänä tästä kovasta evankeliumista uskon vainoojia vastaan. Uppiniskaisen ylpeyden takia mikään ei tehoa tiettyyn väkeen:

Aivan liiaksi särjettyinä, aivan liiaksi tallattuina, aivan liiaksi autioina ja hylättyinä olemme me ihmiskurjat näinä viimeisinä vihan päivinä! Paimenemme ovat susia, vartijamme ovat kavaltajia, suojelijamme ovat vihollisiamme, isämme ovat murhamiehiä ja opettajamme viettelijöitä”, Luther saarnaa.

Me elämme profeetallisesti aikaa, jolloin meidän temppelimme ja kirkomme ovat jälleen kerran tyhjät. Diakoni Sergei Geruk ja arkkimandriitta Markell esittelivät muutama päivä sitten  ortodoksisen kirkon kokouksessa paastoajan hengellistä opetusta ja vuoden 1770 hirvittävää tuhoepidemiaa, jonka seurauksena sotilaalliset partiot valvoivat tiukkoja karanteenitoimenpiteitä. Ja mitä kirkossa opittiin?

Useat tuhannet ihmiset kuolivat muutamassa kuukaudessa Moskovan alueella Podolskin kaupungissa. Ruumiita oli kaduilla, koska ihmisillä ei ollut aikaa haudata niitä. Podolskin kirkon pappi Johannes pysyi rauhallisena eikä lopettanut saarnaamista, hän kutsui edelleen asioita niiden oikeilla nimillä. Hän lausui, että rutto oli Jumalan rangaistus synneistä.

Pappi Johannes moitti, että kuoleman pelko oli muuttanut ihmiset eläimiksi ja ihmiset juoksivat oman etunsa mukaan. Kaikkein halvimmat hyönteiset olivat jo parempia kuin ihmiset tuolla kauhealla hetkellä. Pappi Johannes saarnasi, että juopottelijat jatkavat edelleen, intohimot eivät ole loppuneet, kateus, panettelu, murhat, noituus, aviorikokset eivät ole päättyneet.

Podolskin väki alkoi muuttaa elämäntapaansa. Ihmiset tekivät parannuksen!

Arkkimandriitta Markell tähdentää, että Pyhistä kirjoituksista ymmärretään, että maailma ei ole materialistinen. Tärkeintä on, että jokaisella ihmisellä tulisi olla katuvainen mieliala, pyydettävä anteeksi, etsittävä rauhaa kaikkien kanssa paitsi niiden, jotka viettelevät syntiin.

”Suurin osa puhuu taudin estämisestä ja ruoan varastoinnista, mutta kukaan ei puhu elämän korjaamisesta. Kuka paimenista tai poliitikoita vaatisi tätä elämän korjaamista aktiivisesti, hänet julistettaisiin heti hulluksi, marginaaliseksi.”

Arkkimandriitta Markell muistuttaa, että juuri nyt paaston aika on suotuisa parannukselle. Paniikki ei synny vain taudin leviämisvaarasta, vaan johtuu suoraan uskon puutteesta epäuskossa, turhamaisuudesta, katumuksen ja rukouksen puutteesta. Egyptiläinen kirkollinen oppinut Macarius kirjoittaa paniikista:

”Maallisissa asioissa ovela ruhtinas valloittaa kaikki ihmiset epäröimään, häiriintymään ja huolestumaan, seuraamaan turhia ajatuksia, tyhjiä toiveita, vangiten Adamin koko syntisen rodun”.

Sinun tulisi rukoilla, pyytää apua, etsiä helpotusta, rauhaa ja hiljaisuutta sieluun.


”Tärkein hengellinen prioriteettimme ei pitäisi nyt olla epätoivo ja pelko, vaan kiitos ja parannus. Vaikka temppelit sulkeutuvat joksikin aikaa, jokainen meistä voi tulla Pyhän Hengen temppeliksi”.
Jälkikirjoitus.

Jos kuolisin mistä syystä tahansa, vaikka koronaviruksen takia, niin
1) en halua mitään kirkollista siunausta,
2) en halua kenenkään, en edes perheeni tuloa "hautajaisiin",
3) ruumiini saa polttaa halvimman kaavan mukaan ja ripotella tuhkat jätemaahan tms (ei hautapaikkaa!) 

Juha Molari, 
Lomautettu osa-aikainen siivooja
D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
9 kommenttia:

 1. Olet paha, alhainen ja selkärangaton niljake. Tekohurskastelu ja Raamatun lainaaminen eivät sitä muuksi muuta.

  VastaaPoista
 2. Muistaen hengellistä opettajaa koronaviruksen uhkassa ja ikuisuutta, niin muista myös omalla kohdallasi nämä hengen sanat: "Tärkeintä on, että jokaisella ihmisellä tulisi olla katuvainen mieliala, pyydettävä anteeksi, etsittävä rauhaa kaikkien kanssa paitsi niiden, jotka viettelevät syntiin."

  VastaaPoista
 3. Sinä voit näyttää esimerkkiä katumalla julkisesti esittämiäsi väkivaltaisia uhkauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia ei ole. Aina luotan siihen, että Jumala hoitaa asiat viisaudessaan ja kärsivällisyydessään. Jos joku erehtyisi fyysisesti uhkaamaan minua käytännössä, niin toki olen ymmärtäväisesti varoittanut, että tämän pöpin olisi syytä jo etukäteen hillitä itseään uhkarohkeudesta. Tietysti toivoisin, että Venäjän tietyt piirit olisivat riuskempia terroristien vastaisissa operaatioissa, mutta sallin väistämättä, että siellä piirit ovat pehmoja, kuten olen monesti kirjoittanut.

   Poista
  2. Heh, Juha sinähän olet kärpäsen kokoinen ukkeli ja laiha, heikko konkeli, saisit turpiisi naisiltakin. Eräänä päivänä tuo asia toteutuu. Ja siihen loppuu juoksentelusi pitkäksi aikaa.

   Poista
  3. Kovin kauas meni saarnasta...

   Joidenkin kirjoitusten mukaan olen kauhean ylipainoinen, joidenkin laiha. Itselleni on tärkeää maksimoida juoksemisen helppous. Niin tänään olen mennyt jo hiukan alle 60 kilon.

   Poista
 4. Jumala on onneksi viisaudessaan laittanut sinut oikealle paikallesi vessoja siivoamaan. Hän on myös sallinut terroristien surmata venäläisiä siviilejä kasapäin terrori-iskuissa ja räjähdyksissä. Mistä toki suuresti iloitsen. Yritä sinäkin "kovana jätkänä" löytää siitä ilonaihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on oikein hyvä osa, saarnani tavoittavat 10 kertaa suuremman määrän kuin keskimäärin helsinkiläisen papin sunnuntaisaarnat. Nyt olen koko päivän tukenut perhettä opinnoissa. Ihan hyvä juttu!

   Poista
 5. Kiitos hyvästä saarnasta. Se muistuttaa meitä siitä mikä on elämässä tärkeintä. Meneillään on paaston aika. Kuinkahan moni ihminen, varsinkaan nuoremmat, edes tietää että sellainenkin on olemassa? Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan aivan totaalisesti.

  Molarin kirjoitus herättelee totisesti. Jos olisin itse kriisijohtaja niin nostaisin Molarin välittömästi kriisin hengelliseksi johtajaksi. Ehkä eräänä päivänä niin voi tapahtuakin. Joka tapauksessa iankaikkisuudessa Molarin palkka on oleva suuri, siitä olen aivan varma. Silloin viimeiset nimittäin tulevat ensimmäisiksi.

  Siunausta Juha sinulle ja perheellesi kaikessa! Muistetaan rukouksin näinä vaikeina aikoina. Ehkäpä Herran puhe alkaa pikku hiljaa vaikuttaa ihmisiin. Itse veikkaan että tämä on ensimmäinen suuri herätyssoitto, mutta tulee vielä useita ja koko ajan rankkenevia. Vasta todellisen hädän edessä ihmiset nöyrtyvät. Toivottavasti jo nyt mutta vielä ei siltä näytä.

  Kännykät ovat edelleen naaman edessä, varsinkin nuorilla. Ihan kuin sieltä tulisi joku pelastus tai viisaus päivän haasteisiin. Toivottavasti netti vaikka kaatuisi nyt joksikin aikaa, tai sen käyttöä rajoitettaisiin. Ehkäpä se seuraava herätyssoitto onkin tuo netin kaatuminen. Se kyllä pysäyttäisi tämän sukupolven. Seuraukset olisivat mielenkiintoiset. Päämäärätöntä poikkoilua, epätietoista hämmennystä, ehkä sekoamisia. Sitten pikku hiljaa herääminen hypnoosista, todellisuuteen virtuaalisuudesta.

  VastaaPoista