Statcounter

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Efraim Syyrialainen: Kateus ja kilpailu300-luvulla Turkin ja Syyrian rajoilla eläneen teologin Efraim Syyrialaisen paastorukous kuului nuorimman poikani uskonnontuntiin tänään. Kotiopetuksessa poikani kirjoitti ja opetteli paastorukouksen suomeksi ja venäjäksi, sekä sai ymmärrystä vuosituhansien ajalta aatehistoriasta.Efraim Syyrialainen on kiinnostava teologi, jonka runsaasta tuotannosta saa niin paastonajan kuin muun ajan hengen ravintoa. Niin poimin ja käänsin katkelmia Efraim Syyrialaisen kirjoituksen "Sana hyveistä ja paheista" kappaleesta "Kateus ja kilpailu".

Tekstihän on erittäin hyödyllinen hartaus myös nykyajan fanaatikoille, joille on sietämätöntä pidättäytyä toistensa mittaamisesta.

XXXX

Siunattu on se, jota ei koske kateus ja kilpailu, sillä kilpailu ja kateus toisistaan ​​pitävät kiinni. 

Todella siunattu on se, joka ei ole langennut näihin paheisiin eikä mikään niistä ole häntä vahingoittunut. 

Kenessä on vihollisuutta, häntä kiduttaa muiden menestys, mutta kenessä ei ole kateutta ja kilpailua, muiden menestys ei tee häntä surulliseksi. Kun toista ihmistä ylennetään, hän ei ole huolestunut, koska hän antaa etusijan kaikille, hän suosii kaikkia enemmän kuin itseään; hän pitää itseään kelvottomana ja viimeisenä kaikista, hän tunnustaa muut paremmiksi kuin itsensä. 

Turmeltumaton henkilö ei etsi kunniaa, hän iloitsee niiden kanssa, jotka iloitsevat; hän ei omista itselleen loistavia tekoja, vaan auttaa ajoissa ja katselee mielellään niitä, jotka kulkevat hyvää tietä; hän kiittää niitä, jotka elävät niin kuin pitäisi elää.  

Jos hän näkee veljensä toimivan väärin, hän ei mustaa häntä, vaan antaa hänelle asianmukaiset neuvot. Jos hän näkee vihaisen ihmisen, ei villitse häntä, vaan rakkaudella rauhoittaa. Jos hän näkee surullisen, hän ei laiminlyö häntä, vaan osallistuu hänen suruunsa ja lohduttaa häntä sielullisella sanalla. Jos hän näkee tietämättömän, hän kiirehtii opettamaan häntä ja opastamaan hyödyllisissä asioissa. 

Kateuden ja kilpailun ihminen on kurja, koska hän on paholaisen seuralainen, hänen kauttansa kuolema tuli maailmaan (Prem. Sol. 2:24). Kellä on kateus ja kilpailu, hän on kaikkien vastustaja, sillä hän ei halua muiden saavan suosiota.

 Kateellinen henkilö ei koskaan iloitse toisen menestyksestä. Jos hän näkee toisen erehtyvän asioissa, hän ei opasta hyvään, vaan opastaa häntä pahaan. Kun hän näkee, että toinen nukkuu rukouksen aikana, hän ei herätä häntä, vaan huolehtii hiljaisuudesta. Jos hän näkee veljen rauhoittuvan, syyttää häntä rauhoittumisesta. Jos hän näkee veljen, joka kerran kaatui, hän mustaa veljen kaikkien edessä. 

Voi mustasukkaista, koska hänen sydämensä on aina uupunut surusta, hänen ruumiinsa kulunut rajuudessa ja hänen voimansa on käytetty loppuun. Kaikille hän on sietämätön: hän on kaikkien vihollinen, hän vihaa kaikkia, hän on tekopyhä, hän on väärentänyt kaikkien toiveet ja jokainen on sekoitettu keskenään. 

Tämä kauhea myrkky - kateus ja kilpailu synnyttävät surua, vihaa ja murhaa. Siksi sinä, taivaallisen kansalaisuuden sotilas, karkaa kateudesta niin kauas pois kuin mahdollista, pidä kilpailusi itsesi kanssa, jotta et joutuisi tuomituksi paholaisen kanssa!

Kunnioittaen, 
Juha Molari, 
lomautettu osa-aikainen siivooja, pitkäaikaistyötön
D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)


15 kommenttia:

 1. Totisesti Juha on kateellinen kilpailijoille, joilla on ystäviä ja positiivista elämänasennetta. Ja Juhaa riivaa vielä suurempikin synti kuin kateus - valehtelun kavala käärme on Juhan sisimmässä. Juhassa on riivaajahenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymin kirjoitus tuo suoraan sydämeen muiston Efraim Syyrialaisen toisesta kirjoituksesta, jossa hän kirjoitti Herran muistavan nöyriä. Hän rakastaa nälkäisiä ja janoisia, Hän ei halua riitaa, vaan rakastaa rauhaa. Hän ei ole julma, vaan armollinen ja nöyrä.

   Sinä olet esimerkiksi Kristuksen rakkaudesta.

   Poista
  2. Kommentoija lienee ateisti kuten entinen leipäpappi Molari, joka nyttemmin kertoilee kuntojuoksentelijana juoksevansa mm-vauhteja kaikilla matkoilla.

   Itse käyn lähinnä lukemassa tämän roskasivuston kommentit, niissä on viihdearvoa, vähän vilkaisen mitä roskaa Molari kirjoittelee kaunaisena raivopäänä.

   Molari on lmeisesti saanut mv-lehdestä potkut mitä voinee pitää ihmeenä koska siinä julkaisussa mikä tahansa roska menee läpi.

   Poista
 2. Juha, sinähän kilpailet juoksussa mitä suurimmassa määrin! Miksi muuten kertoisit vuosikymmenen ajan hyvin aktiivisesti julkisuuteen että olet kovempi juoksija kuin kukaan ikäisesi maailmassa?
  Eikö se ole kilpailua? Haluat jutuillasi osoittaa olevasi paljon parempi juoksija kuin kukaan muu.
  Se, ettei juttujasi taida kukaan uskoa, on toinen asia. Sinä et kuitenkaan ole vähäisimmässäkään määrin vapaa kilpailun ikeestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lainkaan tiennyt, että olisin nopeampi juoksemaan ja että sillä olisi yhtään mitään merkitystä mihinkään.

   Efraim Syyrialaisen kirjoituksen loppusanat ovat oikein osuvat: "---karkaa kateudesta niin kauas pois kuin mahdollista, pidä kilpailusi itsesi kanssa, jotta et joutuisi tuomituksi paholaisen kanssa!"

   Sitä siis tarkoittaa fetisismistä luopuessa urheilu ja liikunta puhtaana itsestään tulevana merkityksenä ilman kateutta ja kilpailua, vain nautintona.

   Poista
  2. Juha, et ole nopeampi vaan keskimääräistä juoksijaa hitaampi ja huonokuntoisempi, lisäksi olet nyt jo sairaalloisen laiha, paitsi että keskivartalo pömpöttää. Heikot lihaksesi eivät pysty kannattelemaan heikkoja niveliä - siitä vaivat.

   Sinulla on paha fetissi, joka on venäjä, ja lisäksi homoseksuaalisuus.

   Olet jonkun mv-lehden toimittelija, joka on sinulle HÄPEÄKSI! Uskomatonta, että tuollainen tyyppi on joskus ollut pappi! Hyvä että kirkko huomasi pienen saatanan keskuudessaan jo potki pihalle!

   Ja säälittävää on, että paha edelleen teeskentelee olevansa jumalan asialla, vaikka on sairas ja saastaisten henkien vallassa. Sairauden voi antaa anteeksi, mutta Juhan pahuutta ei tarvitse antaa anteeksi ja raamatun sanojen mukaan kuka tahansa voi Juhan löylyttää milloin tulee vastaan. Näin tulee saatanaa kohdella, voimalla ja oikeudella, eli turpiin vaan ja onnea.

   Poista
 3. miksi kirjotta Allahia huonosti pahat pappi,, Sitä voi seuraa pää irtileikata kunnioita Allahia ja Profetta Muhammadia!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs allah liittyy keskusteluun? Hauskimmilta vaikuttaa nämä kommentit kuten aina.

   Poista
 4. Ota Juha Jeesus elämääsi ja unohda kateus ja kauna samoin kuin eksyttäjä Venäjä. Ota elämä käsiin uudella tarmolla.

  VastaaPoista
 5. Molari hyökkäsi Suomenlinnaan taannoin erään toimittajan kimppuun, siitä nimi hullujuha, koska mies on selvästi mielisairas. hullujuha käytti taannoin "kasakkana" nro:2 toista mielisairasta, joka nyttemmin on ollut potilaana mielisairaalassa. Kyseinen henkilö käänsi itsensä muslimiksi, kunnes kääntyi takaisin pois islamista ja sai kaikkien vihat päälleen.Tietojen mukaan molarin vaimo olisi pitänyt yhteyttä kyseiseen entiseen islamilaiseen henkilöön.

  VastaaPoista
 6. Näillä Juhaa parjaavilla kommenteilla näkyy näiden älyllinen ja erikoisesti hengellinen taso.Eipä heistä/hänestä juuri enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti nyt Juhalla jäänyt raportointi juoksuajoista, mikä on muuttunut? Eikö juoksu kulje? Sentään maailmanennätysmies vähän joka matkalla?

   Poista
  2. Kiitokset huolestuneisuudestasi! Voin rauhoitella, että juoksuni on parempaa kuin vuosiin, mistä olen todella iloinen. Vain oikea polveni hiukan häiritsee (kompastuin kävellessä viikko sitten). En ole mitannut vauhtia kellon kanssa, kun lihashermosto-tunne sekä hapenottokyky ovat kertoneet riittävästi, että hyvin menee. Niin ei tarvitse kyylätä kellosta sekunteja sinne tai tänne.

   Poista
 7. Entä jos Molari liittyisi Helluntaiseurakuntaan ja alkaisi kiertäväksi saarnamieheksi? Saarnamies on palkkansa ansainnut joten saarnoista voisi veloittaa kohtuullisen summan. Molari voisi perustaa myös oman seurakunnan ja näin havaita kykynsä ja hengellisyytensä seurakunnan paimenena. Tulisieluisen saarnaajan johdossa molarilainen seurakunta voisi kasvaa nopeasti ja jäsenmaksuilla pappi saisi palkkansa.

  VastaaPoista